A nap ereje és a napelem haszna a konyhámban

Évről évre csodálatos, édes aszalványokat készítek és ez képezi a saját kézzel gyártott, paleo édességeim alapját. A gyümölcsöket elsősorban a saját kertemben termesztem, és végül az aszalógépek segítségével megkezdődik a munkamenet. Emellett a leszüretelt gyümölcsök egy részét le is fagyasztom. Egy ilyen munkamenet magas fokú áramfogyasztást igényel. A hűtőládák,és aszalógépek folyamatos áramellátása biztosított kell legyen. Mivel a számlákon a fogyasztás elég magas, úgy döntöttem beruházok egy napelem telepítésbe. A napelem rendszerek ára nem volt igazán világos a számomra, illetve számos egyéb kérdésem is akadt, melyekre sejtelmem sem volt honnan kaphatnék választ.

Ahogy taglaltam a dilemmámat az egyik barátomnak, ő tudomásomra hozta, hogy ismer egy nagyon jó honlapot, ahol minden ezzel kapcsolatos információt megtalálok. Felírtam a telefonomba a címet, vagyis a napelempalyazatok.hu oldalt és otthon nekiláttam, hogy válaszok után kutassak. Sejtelmem sem volt a napelem telepítés feltételeiről. Egy remek bejegyzést találtam az oldalon, amely végül sok tekintetben felvilágosított. Ahogyan ugyanis egy épület sem létezhet alapozás nélkül, úgy a napelemeket sem lehet csak úgy hipp-hopp feldobálni a tetőre. A paneleknek bőven van tömegük, plusz ott van maga a tartó szerkezet. Ezek rögzítése hatalmas figyelmet és gondosságot igényel még a legképzettebb szakember esetében is.

Emellett rengeteget számít az ingatlan állapota. Akadnak olyan helyzetek, ahol a terepfelmérés során úgy ítélik meg végül a napelemet telepítő szakértők, hogy nem kivitelezhető a tetőre történő telepítés. Fontos a dőlésszög és az árnyékolás is. A tetőszerkezet, a fa idővel változik, az évek alatt sajnos kikezdheti a jégeső vagy a viharos szél még a legedzettebb tetőszerkezetet is. Elég az is, ha csupán egy cserép elmozdul a helyéről, vagy a lemez csúszik odébb, és máris a födém ázik, ha esik az eső. A tetőszerkezet folyamatos karbantartást igényel tehát, ami sok esetben sajnos nélkülözésre kerül a különböző háztartásokban.

Ezt természetesen nagyon alaposan felmérik az adott szakemberek. Amennyiben a rendelkezésre álló terület nem elégséges, akkor egyéb megoldásokat szükséges keresni. Ilyen lehet egy egyedi állványzat felépítése, vagy egy melléképület.

A napelem rendszerek ára nagyon változó, annak függvényében, hogy törekszünk-e a magas és garantált minőségre. Léteznek olcsóbb panelek, melyek szintén az időtállóság ígéretét hirdetik, de fontos tudnunk, hogy ez az esetek kilencven százalékában egyáltalán nincs így. Nem lehet összehasonlítani egy magas minőséget képviselő rendszert egy olcsó napelemmel. Az utóbbi néhány évet biztosan kibír, és hozza is az elvárt hatást, de hamar felüti a fejét a silány alkatrészekből fakadó probléma, és akkor tulajdonképpen kiderül, hogy nem is spóroltunk semmit, hiszen ezek cserére vagy javításra szorulnak majd.

A számos információt alapul véve, melyeket a weboldalon olvastam, arra jutottam, hogy belevágok a napelemek telepítésébe. Felkerestem az ügyfélszolgálatot, ahol árajánlatot kértem. Nagyon hamar felhívott egy illetékes az általam megadott telefonszámon. Számos érdekes kérdést feltett, így sikerült megvitatni a fontosabb paramétereket és meg is egyeztünk egy helyszíni terepszemlében, ahol lehetőségük nyílik megállapítani, hogy a tetőszerkezet alkalmas e a telepítésre.

Nagyon izgultam, de szerencsére mindent rendben találtak, és a panelek is nemsokára ott ékeskedtek házam tetején. Nagy öröm számomra, hogy az energia innentől a Napnak köszönhetően tartja mozgásban a számomra fontos masinákat.