Az energetikai tanúsítás menete, és az energetikai tanúsítvány ára

Tuti receptről írok most nektek a következőkben. Kivételesen nem valami olyasmiről lesz szó, aminek a konyhában veszitek hasznát, hanem valami egészen más területen kalandozok egy kicsit. A mai blogbejegyzés ugyanis a következőkről fog szólni: Az energetikai tanúsítás menete, és az energetikai tanúsítvány ára.

Abba futottam bele a hétvégén, hogy még egész sok új pályázati lehetőséget írtak ki az utóbbi időben, amik lakossági körökben pályázhatók meg – többnyire energetikai fejlesztésekre. Ezért arra gondoltam, hogy egy nagyon fontos aspektusából most egy kicsit körül járom ezt a témát, hátha valaki úgy dönt, hogy igénybe venne egy ilyen pályázati lehetőséget. Ha pedig ehhez egy energetikai tanúsítványra volna szükség, akkor azon ne múljon.

Ahogy egy finom étel esetében is nagyon fontos az, hogy milyen alapanyagokból, milyen gondossággal, milyen receptúra alapján rakjuk össze a menüt, úgy egy pályázatnál is rendkívül fontos, hogy mi az a tuti recept, amit alkalmazunk az anyag összekészítése során. Ez pedig természetesen annyit tesz, hogy minden egyes alkotóelemet – ahogy a konyhában is tesszük – a lehető leggondosabban választunk ki. Itt jön szóba az e-tanusitas.eu, akik energetikai tanúsítványok készítésével foglalkoznak már sok-sok éves tapasztalattal. Hogyha garantáltan gyorsan szeretnétek hiteles tanúsítványt szerezni az ingatlanotokról, akkor ez a cég remek választás lehet, hiszen igazán sebesen dolgoznak a legjobb szakemberekkel.

Az energetikai tanúsítás menete, és az energetikai tanúsítvány ára egyáltalán nem kell, hogy macerás legyen és sokba kerüljön. Alapvetően ez egy olyan dokumentum, ami egy jól összehangolt csapatnál akár egy nap alatt is elkészülhet – akár csak az e-tanusitas.eu esetében. Miről is van szó egészen pontosan? Hát arról, hogyha úgy kérjük a szolgáltatást, akkor ez a cég akár azt is vállalja, hogy a felmérést követően 24 órán belül megküldi nekünk az elkészített energetikai tanúsítványt. Micsoda gyorsaság, ugye?! Sőt, ha ez túl lassúnak bizonyulna, akkor sincs veszve semmi, mert akár 12 órán belül is képesek megküldeni a tanúsítványt (illetve a hozzá tartozó kódot, amire ezekben a rendkívüli esetekben általában szükség van). Erre aztán már tényleg nem mondhatja senki, hogy nem elég gyors. Gyakorlatilag Egy nap alatt hozzá juthatunk ehhez a dokumentumhoz, ha nagyon sürgős.

De hogyan is zajlik egész pontosan az energetikai tanúsítás menete? Nem túl bonyolult a művelet. Először is érthető módon meg kell rendelnünk a szolgáltatást. Ez úgy néz ki, hogy vagy e-mailben, vagy telefonon felvesszük a kapcsolatot az e-tanusitas.eu csapatával és onnantól kezdve pedig hagyjuk magunkat vezetni az egész folyamaton keresztül. Szóval, első lépésben szükség lesz az ilyenkor szokványos alapvető információkra – amik a tanúsítás szempontjából fontosak. Ilyen például, hogy hová kell kimennie a felmérést végző személynek, milyen jellegű az épület, amit szeretnénk felméretni, valamint, hogy mennyire sürgős a dolog – ezt érthető módon nagyon fontos tisztázni.

Miután ezeket a pontokat sikerült átbeszélni, kaphatunk egy árat arra vonatkozólag, hogy mennyibe fog kerülni a tanúsítás. Ezt persze magunk is kikalkulálhatjuk előre, mert az e-tanusitas.eu oldalán az is fenn van feketén-fehéren, hogy mennyibe kerülnek az egyes kategóriába eső ingatlanok. Mármint azoknak a tanúsítása. De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre maradjunk ott, hogy hogy is megy tovább az energetikai tanúsítás menete, és az energetikai tanúsítvány ára egy kicsit még várhat.

Következő lépésként – amennyiben persze megrendeljük a szolgáltatást – fel kell vennünk a kapcsolatot azzal az illetékessel, aki a tényleges felmérést végzi majd az ingatlannál. Ez ugye abból a szempontból nagyon fontos, hogy mielőbb le tudjunk fixálni egy időpontot, amikor az energetikai felmérés megtörténhet. Az e-tanusitas.eu az ország egész területén vállal felméréseket, mert mindenhol megvannak hozzá a megfelelő szakemberei. Egy ilyen helyszíni felmérés nem egyszerű dolog, azonban, ha kellő módon segítjük a felmérő munkáját, akkor nem kell attól tartunk, hogy majd milyen sokáig elhúzódik a procedúra.

Az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez szükséges felmérés során azokat a pontokat vizsgálja át és jegyzi fel a felmérést végző mérnök, amelyek az energetikai korszerűség szempontjából rendkívül meghatározóak lehetnek. Itt első sorban arra kell gondolni, hogy megvizsgálják a fűtési rendszert, a vízmelegítéshez használt rendszert, eszközöket, a nyílászárókat, a szigetelést és minden más egyéb energetikához kapcsolódó berendezést. Ide tartozhat még a klíma, a hőszivattyú, a padlófűtés, a napelem, a napkollektor és még sorolhatnám. Ezek a fűtéssel, a szigeteléssel és a nyílászárókkal együtt határozzák meg azt, hogy mennyire lélegzik egy ház, mennyire tartja a meleget, mennyire tartja a párát és hogy mennyire működik úgymond zöld üzemben. Ezek a dolgok pedig azt mutatják meg, hogy mennyire korszerű egy ingatlan.

Ha minden olyan dokumentumot, ami a rendelkezésünkre áll elő tudunk készíteni a szakembernek, akkor neki is sokkal könnyebben és gyorsabban fog menni ez az egész művelet. Ez természetesen közös érdek, szóval érdemes előre gondolkodni, hogy mik is vannak pontosan a tarsolyban ezen a téren.

Amint elkészül a felmérés a felvett adatok eljutnak a központba, ahol az ottani kollégák foglalkoznak tovább a tanúsítvány ügyével. Ezt olyan módon kell folytatniuk, hogy a kapott számokból kell kihozniuk az ingatlan energetikai besorolását. Erre a célra egy egyezményesen elfogadott osztályozási rendszert használnak, ami alapján egyértelmű, hogy milyen állapotban egy ház vagy lakás. Ez az osztályozási rendszer egy 12 fokú skála, ahol az ingatlanokat JJ-től, ami a legrosszabb egészen AA++ kategóriáig sorolják be egy-egy osztályba annak megfelelően, hogy milyen állapotban van energetikai szempontból. A példa kedvéért, hogyha egy épület a DD kategóriába esik, arra már azt lehet mondani, hogy hazai viszonylatban igen jó és korszerűt megközelítő ingatlanról van szó. Bár mind legalább ilyen lenne…

Az energetikai tanúsítás menete, és az energetikai tanúsítvány ára, ahogyan ígértem, nem titok – köszönhetően az e-tanusitas.eu részletes tájékoztatójának, amit a honlapjukon lehet olvasni. Az árakról azonban még nem írtam konkrétumokat, hát most itt az ideje ennek is.

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen villámgyors szolgáltatásnak biztosan borsos ára van. Ez azonban ebben az esetben egyáltalán nem igaz, ugyanis ha végignézitek a webet, akkor láthatjátok, hogy a legdrágább esetben is bruttó 32 990 forintba kerül ez a szolgáltatás – de ezért a pénzért már egy 300 négyzetméteres vidéki családi házat mérnek fel. Márpedig az esetek döntő többségében nem ilyen ingatlanról van szó, hanem sokkal inkább egy 100-110 négyzetméteres házról, vidéken, vagy Pesten. Előbbi esetében az energetikai tanúsítás 26 990 Ft, utóbbiért pedig 22 990 forintot kell kifizetni. A lakások tanúsítása értelemszerűen még ennél is olcsóbb. Ha minden kategóriát szeretnétek végig járni, akkor azt a weboldalon megtehetitek az Az energetikai tanúsítás menete, és az energetikai tanúsítvány ára lapfülnél.

Különösen aktuális most azt is megjegyezni, hogy az éppen aktuális pályázatoknál (ugye mondtam, hogy én is belefutottam) is lehet számítani az e-tanusitas.eu-ra, szóval ha éppen sürgősen szeretnétek szert tenni egy ilyen dokumentumra, akkor keressétek őket bizalommal. Az energetikai tanúsítás menete, és az energetikai tanúsítvány ára remélem, hogy most már tényleg nem kérdés senkinek sem. Ha legalább egyetlen embernek segíthettem ezzel a cikkel, akkor már megérte megírni.